TCP Nedir?

NEDEN TCP?
İnternet Protokolü(İP)paket adı verilen bilgi gruplarının değişimi üzerine kurulmuştur. Paketler başlık ve gövdeyi ihtiva eden bir dizi bytettır.Başlık paketlerin nereye gideceğini tanımlar,internette paketlerin paketlerin geçtiği yönlendiriciler paketin hedefine varabilmesi için başlığa bakarak yönlendirme yapar.Gövde ise uygulama verilerini içerir.
Normal olmayan bir yığılma durumunda IP protokolü paketleri reddeder.Çünkü iki ardışık paketin internet üzerinde farklı yollardan hedefe ulaşırsa sıralamaları yanlış olur.
TCP protokolünün yazılım kütüphaneleri IP protokolünü kullanarak uygulamalara,basit arayüz sağlar,uygulamaların çoğu temel paket yapılarını gizler,düzensiz paketleri yeniden düzenler,ağ yığılmalarını önler,daha önceden reddedilmiş olan paketleri tekrar gönderir.
Bu yüzden TCP çoğu uygulama yazımını ciddi oranda basitleştirmiştir.
TCP’nin Uygulanabilirliği
TCP içindeWWW.E-mail,FTP,Secure Shell ve bazı medya akış programlarınında bulunduğu çoğu uygulama ve uygulama protokolü tarafından kullanılır.
TCP bazen düzensiz paketlerini beklerken veya kayıp paketleri yeniden gönderirken uzun zaman gecikmelerine maruz kalır bu yüzden TCP teslimatları zamana bağımlı olarak değil veri bütünlüğüne yönelik yapmak üzere iyileştirilmiştir.
Bu yüzden IP üzerinden ses ve görüntü paylaşımı için TCP uygun olmayabilir.
Bu tip uygulamalar için TCP yerine UDP(User Datagram Protokol-Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralı)üzerinden çalışan RTP(Real-time transport protokol)kullanılması tavsiye edilir
TCP Kullanımı :Uygulamalar herhangi bir ağ üzerindeki bir bilgisayarlardan başka birine bağlantı oluşturabilirler.Oluşturdukları bu bağlantı üzerinden akış soketlerini kullanarak karşılıklı olarak veri gönderip alabilirler.TCP eşzamanlı uygulamalar tarafından gönderilen çoklu verileri ayrıştırabilir.
İnternet iletişim kuralı paketinde,TCP ortalarlarda bir yerdedir.Yani İnternet protokol katmanı ile uygulama katmanının arasındadır.Uygulamalar genelde boruya benzergüvenilir bir hatta ihtiyaç duyarlar.İnternet iletişim kuralı (İP) iyi bir veri akışı sunamazken sadece best effort delivery(en iyi teslim etme işi )ne tercihen kullanılır.TCP basit bir OSI modelinin taşıma katmanının işini yapar. İnternet iletişim kurallarının diger taşıma katmanları ise UDP veSCTP dir.
Uygulamalar TCP ye network üzerinde istenilen bir noktaya teslim edilmek üzere arka arkaya 8 bitlik veriler gönderir,daha sonra TCPbu verileri network üzerinde taşınabilecek maksimum büyüklükte parçalara böler. Enson haldeki veriler diğer uçtaki noktanın TCP modüle teslim edilmek üzere TCP tarafından İnternet protokolüne aktarılır.
Her pakete diğer tarafa tam ve doğru sıra ile ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol için sıra numarası verilir. Verilen bu sıra numaralarına göre TCP veri kaybı olup olmadığını kontrol eder.Uzak taraftaki TCP modülü paketlerin alındığına dair ACK (acknovledgment-Kabul tanıma)sinyali gönderiri.eğer ortalama bir gidiş-dönüş süresinde gönderici tarafındaki TCP modülüne ACK sinyali ulaşmamışsa, bu modüldeki zamanlayıcı zaman aşımı sinyali oluşturur ve muhtemel bir veri kaybına karşılık olarak bu paketler tekrar dan gönderilir.TCP aynı zamanda hiçbir byte’ın bozulmadan ulaşabilmesi için checksum (bütünlük doğrulayıcı )üretir.bu gönderici tarafından herbir veri kümesi gönderilmeden önce üretilir.ve alıcı tarafından kontrol edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar